Okosotthon megoldások ismertető

Okosotthon megoldások ismertető

okosotthon

SLG Kft.

Kényelem és gazdaságosság okosotthon megoldásokkal

 

Az intelligens épületautomatizálási módszerek nem csak a kényelmet, hanem az energia gazdaságos felhasználását is szolgálják.

Alkalmazhatóak ipari környezetben, raktárakban, irodákban és a háztartásokban, családi házakban, lakásokban egyaránt.

Egy modern irodában, vagy lakásban egyre több elektromos berendezés, vagy olyan készülék működik, amelyek hatékony szabályzásával a működésük hatásfoka javítható, egyben az energia-igényük csökkenthető.

Az okosház megoldások amellett, hogy a munka és magánélet komfortját növelik, igen hamar megtérülő beruházások.

Amellett, hogy a passzívházak egyre nagyobb teret hódítanak, minden házban szükség lesz fűtésre – a legtöbben hűtésre is -, szellőztetésre, világításra, redőnyök, kapuk mozgatására és nem utolsó sorban a multimédiás tartalomfogyasztás is egyre inkább előtérbe kerül.

Hogyan működik ez a gyakorlatban:

Kérjük, tekintse meg az alábbi rövid filmeket, amelyekben irodai és ipari környezetben tekintheti meg a rendszer működését.

Természetesen mindez az Ön lakásában is megvalósítható, és lényegében bármi, amit csak el tud képzelni.

 

 

Milyen elemekből épül fel egy okosotthon, okosiroda megoldás?

 

Az épületautomatizálási rendszerek alapvetően elektromos eszközök vezérlésére alkalmasak.

Természetesen a legtöbb, háztartásban, vagy iparban használt készülék rendelkezik elektromos szabályozási lehetőséggel, de ha mechanikai szabályozásra van szükség, például egy radiátor-szelep esetében, akkor is valamilyen elektromosan vezérelhető beavatkozó elem használata szükséges. Ezt azonban a gyártók az esetek túlnyomó többségében megoldották.

A különböző kapcsolókkal, kijelzőkkel kezelhetjük a rendszer funkcióit és követhetjük nyomon annak állapotát.

Az érzékelők folyamatosan mérik az adott helyiség hőmérsékletét, páratartalmát, megvilágítását, a levegő minőségét és a megfelelő adatokkal látják el a vezérlőt.

A vezérlő egység az előre beállított programnak megfelelően végzi a csatlakoztatott berendezések vezérlését a legnagyobb kényelem és a legkedvezőbb energia felhasználás érdekében.

Csak újonnan kiépített elektromos hálózat esetén használható?

 

Nem!

Természetesen egy új építésű iroda, lakóház, lakás esetében mindenképpen érdemes az elektromos hálózatot úgy kialakítani, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen az intelligens épületautomatizálási rendszerhez, de meglévő elektromos hálózat esetén is kialakítható a megfelelő rendszer.

Ha szükséges, vezeték nélküli kapcsolók és érzékelők is beépíthetőek, így elkerülhető a meglévő elektromos rendszer költséges átalakítása.

Mi történik, ha “elfelejtettünk” valamit?

Vagy ha új berendezést szeretnénk illeszteni a rendszerhez?

A vezeték nélküli eszközökkel ez akkor is gond nélkül megoldható, ha az elektromos kábelezés nem lehetséges, vagy nem gazdaságos.

De én szeretnék a meglévő elektromos szerelvényeimhez illeszkedő kapcsolókat használni!

 

Ez sem jelent problémát.

Bár a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy esztétikus, formatervezett kapcsolókat kínáljanak a megrendelőknek, de ha Ön ragaszkodik a kiválasztott elektromos szerelvényekhez, megfelelő bemeneti modulok – melyek a kapcsolók mögé, az elektromos szerelő dobozba helyezhetőek el – segítségével ez is megoldható.

 

 

Az én berendezéseim programozottan vezérelhetőek, akár az interneten keresztül is elérem őket

 

Valóban, a modern készülékek általában rendelkeznek programozott vezérlési lehetőséggel.

A kazán, az öntöző rendszer, a légkondicionáló sok esetben hálózatra csatlakoztatható, akár wi-fi-vel is és távolról is elérhető.

Azonban ez azzal jár, hogy ahány berendezés, annyi kezelő felület, telepítendő applikáció, amelyek működése persze előre beállítható, de a legtöbb esetben sem egymással, sem más paraméterrel nem hangolhatóak össze.

Vagyis beállíthatom, hogy például a fűtés minden reggel 7 órakor kapcsoljon be és állítsa be a kívánt hőfokot, majd nap közben szabályozza lejjebb a hőmérsékletet, de mi a helyzet abban az esetben, ha mégis otthon maradunk? Valaki beteg a családban, szabadságon vagyunk, vagy vendégünk van?

Erről a fűtési rendszer nem fog tudomást szerezni és bár a termosztáttal beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet, ennél azonban létezik kényelmesebb megoldás is.

Vagy a légkondicionáló bekapcsol, mert érzékeli, hogy a lakás hőmérséklete meghaladta a beállított értéket, de lehetséges, hogy elegendő lenne a redőnyöket leengedni.

Az okosotthon vezérlő azonban képes a jelenlét, megvilágítás, vagy a Nap járásának érzékelésére, így a beállított paramétereket rugalmasan alakítja az Ön életmódjának, igényeinek megfelelően.

A példák sora szinte végtelen, de a végeredmény ugyanaz: egy jól kivitelezett okosház megoldás szinte kitalálja az Ön gondolatait, miközben Ön energiát takarít meg.

A vezeték nélküli rendszer biztonságos? Nem zavarja a mikrohullámú sütő?

 

Nem!

A 868 MHz-es rendszert, amin ezek az eszközök működnek, kimondottan a vezeték nélküli érzékelők számára dedikálták, ezen a frekvencián semmilyen más berendezés nem működhet.

 

Video megfigyelő rendszert, vagy kaputelefont csatlakoztathatok a rendszerhez?

 

Igen!

IP-alapú kamerák és kaputelefonok a rendszerbe integrálhatóak.

 

De mi történik, ha feltörik a rendszert és kirabolják a házamat?

Ez nem történhet meg!!!

 

Természetesen feltörhetetlen informatikai rendszer nem létezik, de megfelelő óvintézkedésekkel, illetve az okosotthon rendszerek technikai megoldásai segítségével mindez bizonyosan elkerülhető.

Első sorban nem javasoljuk, hogy az épület behatolásvédelmi (riasztó) rendszerét az okosotthon vezérlővel valósítsuk meg, noha ezek a vezérlők képesek lennének erre is.

A biztonságos megoldás az, ha a riasztó rendszer mindentől függetlenül működik.

Ettől eltekintve a riasztó rendszer bizonyos elemei integrálhatóak az okosház rendszerbe, például kikapcsolt riasztó-rendszer esetén a mozgásérzékelők felhasználhatók a jelenlét érzékelésére. Ez azonban egyirányú kapcsolat, az okosház rendszerből a riasztó-rendszerbe nem kerülnek át adatok, így a behatolásvédelmi rendszer az internet felől nem támadható.

De például az Enika-Amit rendszer esetében az okosotthon vezérlőbe nem maga a program, csak annak bináris kódja kerül feltöltésre, ebből a bináris kódból pedig a forrás-program semmilyen módon nem rekonstruálható, így egy esetleges informatikai behatolásnak semmi értelme.

Hogyan tudom a rendszeremet kezelni?

 

Az okosház rendszerek kezelésére számos lehetőség kínálkozik.

Természetesen a funkciók a megfelelően elhelyezett és programozott fali kapcsolók segítségével is vezérelhetők, de egyéb megoldások is rendelkezésre állnak.

Ha sok funkciót akarunk egy adott helyiségben vezérelni, akkor lehetőség van fali LCD kijelzők alkalmazására, amelyek akár több, léptethető képernyő segítségével biztosítják az összes funkció kényelmes elérését.

A gyártók mobil telefonra, tabletre ingyenesen letölthető applikációkat is biztosítanak, amelyek teljesen testre szabhatóak.

Szeretnénk megjegyezni, hogy mivel a tabletek ára az utóbbi időben jelentősen csökkent, bármilyen meglepő esetleg, de sokszor a leginkább költséghatékony megoldást jelenthetik a rendszer kezelését illetően, akár az LCD-kezelők, vagy a kapcsolók helyettesítésével is.

Megfelelő megoldásokkal az okosotthon rendszer akár a TV-n keresztül is vezérelhető.

inels app

Multimédiás lehetőségeim is vannak?

 

Hogyne.

Multimédia szerver használatával bármilyen tartalmat bárhonnan elérhet.

Ha elkezd nézni egy filmet a nappaliban, egyetlen gombnyomással a hálószobai TV-jére irányíthatja azt és a TV-zést folytathatja ott.

De például a LARA internetes rádióval, ami szabványos kapcsoló helyére építhető be, elérheti, hogy reggel a fürdőszobába lépve a kedvenc rádió adója üdvözölje Önt.

lara rádió

Megveszem a hasonló eszközöket Kínából, fillérekért!

 

Sajnos nem.

Ha ez ilyen egyszerű lenne, mi is kínai, olcsó eszközöket árulnánk.

Amennyiben egyetlen fogyasztót akarunk távolról vezérelni, akkor valóban létezik könnyen hozzá férhető megoldás akár Kínából is, ehhez tényleg nem szükséges okosház vezérlő.

De egy otthon, egy iroda ennél biztosan komplexebb megoldásokat kíván. Ezeket pedig különböző gyártók, különböző eszközeivel nem lehet megvalósítani. Próbálkozni persze lehet, de a siker reménye minimális.

Ha bármi elromlik, vagy csak egyszerűen nem megfelelően működik, nem lesz kihez fordulni.

A Twinex PRO Kft, 25 éve működik a távközlési és gyengeáramú piacon és mindig elsődleges szempont volt számunkra, hogy olyan megoldásokat kínáljunk megrendelőink számára, amik valóban működnek is.

A megrendelők elégedettsége a prioritás, de nekünk sem mindegy, hogy olyan berendezést értékesítünk-e, amihez akár hetente kell kijárni garanciális javításokat végezni.

Ezért igyekszünk körültekintően megválasztani a forgalmazott gyártókat.

Ez a telekommunikációban például a Siemens/Unify, az okosotthon megoldások esetében pedig az Enika-Amit, illetve az iNELS.

Nem túl drágák ezek a rendszerek?

 

A kérdést célszerű kétfelé bontani.

Természetesen szükség van egy okosház vezérlőre, ami kétség kívül nem filléres tétel, viszont ez egyszeri beruházás. Ha ez megvan, lényegében tetszőleges számú kapcsoló, kezelő, aktor kapcsolható a rendszerbe és cserébe olyan rugalmasságot biztosít a későbbiekben, a ház, iroda használata során biztosan felmerülő igények kezelése szempontjából, ami megfizethetetlen.

Ki lehet alakítani komplex elektromos rendszereket impulzus-relékkel, egyedi vezérlőkkel, de ez egyrészt azzal jár, hogy egy átlagos szobában akár 3-4 egymástól független kezelő, kapcsoló, távirányító is szükségessé válik.

Hiszen egy távirányítóval kezeljük a függöny mozgatást, egy másikkal a LED-szalagokat, egy harmadikkal a légkondicionálót, egy fali termosztáttal a fűtést, szintén fali kapcsolókkal a világítást. És ha bármilyen további berendezést szeretnénk felszerelni, szinte biztosan kábelezni kell hozzá, falat vésni, utána festeni…

Ha bármilyen funkciót meg szeretnénk változtatni, mivel ezek a funkciók az elektromos szekrényben fixen vannak összehuzalozva, meg kell találnunk azt a szakembert, aki az egész rendszert kiépítette, vagy keresnünk egy vállalkozó szellemű villanyszerelőt, aki egy ismeretlen, ám annál bonyolultabb rendszer működését felderíti és megvalósítja az elképzeléseinket.

Ezek nem túl derűs kilátások és hogy egy elméletben megtervezett és kivitelezett rendszeren a későbbiekben módosítani kell, az egészen biztos.

Másrészt egy impulzus-relékkel kivitelezett rendszer esetében a kábelezés költségei és nem utolsó sorban annak helyigénye lényegesen meghaladják az okosotthon megoldások igényeit. A szükséges védőcsövek elhelyezése a falban sok esetben problémás, a megfelelő méretű csövek nem mindig férnek el, ez gyakran áttekinthetetlen és nehezen szerelhető megoldásokhoz vezet.

Egy 6-nyomógombos kapcsoló esetében hagyományos rendszerben 6 érpárat kell az elektromos szekrényig elvezetékezni, okosotthon rendszer esetében a kábelezési igény mindössze egyetlen érpár a buszos rendszer esetében, rádiófrekvenciás megoldással pedig semmiféle kábelre nincs szükség.

inels bus kábel

Értelemszerűen, ha egy újabb kapcsolóra van szükség, az lényegében a kapcsoló árából megvalósítható, míg hagyományos rendszer esetén biztosan újabb kábelt kell behúzni, kibontani a lefestett-letapétázott elektromos húzó-dobozokat, majd a rombolást helyre állítani.

Vezeték nélküli eszközök használatával olyan helyekre is el tudjuk helyezni a kapcsolókat, ahova hagyományos rendszer esetében elképzelhetetlen lenne, például üveg falakra, tükörre, stb.

Összességében tehát elmondható, hogy az okosotthon megoldások első ránézésre magasabb költsége sok esetben már a kivitelezés során, de későbbi használat során mindenképpen megtérül, mindehhez pedig nagyságrenddel magasabb komfort szint és rugalmasság társul.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szeretne egy kényelmesen, kompromisszumok nélkül használható elektromos rendszert használni, kérjük, ismerkedjen meg az általunk forgalmazott AMiT-ENIKA, illetve iNELS okosotthon megoldásokkal.